https://www.sothebysrealty.ro/wp/wp-content/uploads/2019/12/studiul-european-case-de-patrimoniu-2019.jpg

Contribuția caselor de patrimoniu aflate în proprietate privată

Dec 13, 2019

La sfârșitul lunii septembrie, la Bruxelles, a avut loc conferința Case de patrimoniu pentru Europa ce a adus împreună lideri europeni, proprietari de case istorice și experți în analiza modelelor de business. În cadrul acestei conferințe a fost lansat studiul Heritage Houses for Europe, primul studiu pan-european privind casele de patrimoniu deținute de familii. Acesta evaluează valoarea adăugată a proprietăților pentru Europa și identifică modele de afaceri inovatoare ce pot fi implementate.
Pentru o imagine de ansamblu a contribuției caselor de patrimoniu aflate în proprietatea familiilor vă supunem atenției câteva concluzii extrase din sumarul executiv care poate fi citit integral aici.

Peste 40% din casele de patrimoniu din Europa sunt deținute de familii. Cu toate acestea, contribuția acestora pentru societatea europeană nu a fost niciodată evaluată corespunzător la scară europeană. O mai bună înțelegere a sectorului este crucială pentru a conștientiza potențialul său. Acest studiu subliniază contribuțiile multiple pe care le generează casele de patrimoniu deținute de familii, nu doar prin conservarea și întreținerea lor, ci și prin generarea de beneficii culturale, economice, sociale, educaționale și de mediu, care depășesc cu mult granițele fizice ale proprietăților lor, afișate în figura 1.

Figura 1: Valorile de bază și cadrul de contribuție al caselor de patrimoniu deținute de familii.

Contribuții culturale

Jumătate din proprietarii caselor de patrimoniu familiale[1], consultați pentru studiu, găzduiesc activități culturale, cum ar fi: concerte, festivaluri, piese de teatru, expoziții, etc. De asemenea, inovează prin crearea de programe artist-în-rezidență sau prin cooperarea cu alte instituții culturale.

Contribuții sociale

Casele de patrimoniu deținute de familii implică în activitățile lor comunitățile locale, voluntari, școlari, asociații locale. 44%1 colaborează cu asociații locale și 34%1 1 lucrează cu voluntari. Prin aceste activități, ele contribuie, de asemenea, la coeziunea socială din întreaga Europă prin întruchiparea unei „identități europene” și mai precis prin păstrarea legăturilor sociale în cadrul zonelor rurale.

Contribuții educaționale

Casele de patrimoniu deținute de familii sprijină atât educația culturală, cât și dezvoltarea de competențe specializate. 40%1  găzduiesc vizite școlare, în timp ce mai mult de 1 din 5 organizează evenimente educaționale sau colaborează cu institute de cercetare, școli și meșteșugari.

Contribuții de mediu

Managementul înțelept al grădinilor și parcurilor private joacă un rol crucial în protejarea biodiversității. 55% din casele de patrimoniu deținute de familii1 (și / sau terenurile înconjurătoare) sunt deschise vizitatorilor și contribuie la accesul cetățenilor europeni la mediul natural. Peste 50% dintre proprietarii consultați indică faptul că au făcut investiții în ultimii 3 ani pentru a satisface cerințele de eficiență energetică sau termică.

Contribuții economice

Casele de patrimoniu consultate pentru acest studiu oferă locuri de muncă de calitate mult necesare, 68% angajând unul sau mai mulți angajați. De asemenea, contribuie la economia locală prin menținerea casei și / sau dezvoltarea activităților (de afaceri), deoarece o mare parte din achizițiile lor sunt realizate cu furnizori locali și în sectorul construcțiilor. De asemenea, acestea aduc o contribuție incontestabilă turismului: se estimează că, casele de patrimoniu deținute de familii din toată Europa au găzduit 52 de milioane de vizitatori[2] în 2018.


[1] Care și-au folosit casa (o parte din ea) ca resursă de business

[2] Extras din sondajul online

Acest articol reprezintă o traducere neoficială, realizată de către Artmark Historical Estate, a câtorva concluzii din documentul „Heritage Houses for Europe Executive Summary”. Traducerea nu a fost realizată şi nici susţinută de către European Landowners Organisation şi are doar scop informativ. Textul original şi oficial (în engleză) poate fi găsit pe site-ul dedicat proiectului.

Distribuie:

Articole similare

Proprietăți tradiționale, reconversii contemporane

Nov 22, 2023
Vezi postare

Case frumoase și arhitecții lor celebri

Oct 31, 2023
Vezi postare

Călătorie Transilvană

Oct 23, 2023
Vezi postare

Abonează-te la newsletterul nostru

Povești neștiute despre palate, conace, case istorice și luxul contemporan