https://www.sothebysrealty.ro/wp/wp-content/uploads/2019/08/casa-casatoriilor-radu-stanian-1.jpg

Piața imobilelor de patrimoniu în România

  • fragmente din interviul acordat de Monica Barbu, CEO Artmark Historical Estate și Constantin Prisecaru, Managing Partner Artmark Historical Estate, pentru revista Real Estate - aprilie 2019.

Piața imobilelor istorice în ultimii 30 de ani

Acum 30 de ani, casele istorice erau proprietate a Statului, majoritatea confiscate abuziv de regimul comunist. După anul 2001 a început un lung șir de procese de retrocedare, care în medie au durat cca. 10 ani, așadar nu se poate vorbi despre o piață a imobilelor istorice decât de circa 5 ani, de când de fapt există și AHE - Artmark Historical Estate, care a stimulat formarea acestei piețe prin identificarea unei oferte. Nu poate exista cerere fără ofertă și portofoliul de imobile istorice cu care s-a lansat AHE în 2015 a reprezentat prima ofertă consistentă din România pe această nișă, fără de care multe dintre castelele, conacele, vilele istorice din acea ofertă ar fi fost probabil puțin cunoscute în ziua de azi.

Primul Catalog Artmark Historical Estate 2015-2016

Interesul pentru această nișă a pieței de real estate din România este relativ recent. Nu a existat o abordare organizată a acestui segment, nici din partea intereselor private individuale, nici din partea companiilor interesate să dezvolte business-uri în cadrul acestui tip de proprietăți. De cele mai multe ori, o persoană interesată de acest gen de proprietăți realiza o căutare empirică, cu prea puține date comparabile, iar deciziile de cumpărare aveau o componentă emoțională destul de puternică. De exemplu, dincolo de funcțiunea practică, se dorea cumpărarea unei proprietăți istorice într-o anumită zonă/regiune pentru că persoana respectivă provenea de acolo și își dorea reînnodarea unei legături cu trecutul, precum și de a acorda respectul cuvenit valorilor locului. În ceea ce privește dezvoltarea unor business-uri în cadrul unei astfel de proprietăți, de asemenea, din lipsa informațiilor, cercetarea și identificarea celei mai bune locații, însemnau de fapt analizarea vreunei proprietăți despre care se știa că este de vânzare. Nu se puteau lua în considerare mai multe proprietăți pentru a o alege pe cea mai potrivită deoarece oferta era foarte fragmentată și nedocumentată.

Raportul de Piaţă 2018 Artmark Historical Estate prezintă o analiză a situaţiei actuale a patrimoniului construit şi a potenţialului investiţional al acestuia.

Nișa imobiliară a caselor de patrimoniu, în creștere

Segmentul de piață al caselor istorice este pe un trend ascendent din două motive principale. Unul este reprezentat de dezvoltarea turismului, atât cel urban, cât și cel cultural și rural. Al doilea motiv este reprezentat de aglomerarea orașelor mari și împuținarea terenurilor disponibile pentru achiziționare. Așadar, în București, de exemplu, dezvoltatorii încearcă să furnizeze pe piață proiecte imobiliare care să corespundă cerințelor, să fie vandabile. Accesibilitatea fiind una dintre caracteristicile importante în alegerea fie a unui spațiu pentru birouri, pentru locuit sau altă folosință, dezvoltatorii au căutat și continuă să caute amplasarea proiectelor lor în zone cât mai ușor accesibile. Acesta este unul dintre motivele pentru care pe piața spațiilor de birouri din București, de exemplu, au apărut și alte zone de birouri pe lângă zona deja clasică Floreasca-Barbu Văcărescu-Pipera, cum ar fi zona de vest a Bucureștiului, sau zona Timpuri Noi. Imobilele istorice amplasate central reprezintă o alternativă luată în considerare din ce în ce mai des de către astfel de dezvoltatori/investitori. Chiar dacă o zonă sau alta a unui oraș își mai poate pierde din importanță o dată cu trecerea timpului, centrul rămâne de interes. Unul dintre cele mai recente exemple de integrare a unui imobil istoric îl reprezintă Vila Oromolu, parte a proiectului dezvoltat de NEPI la Piața Victoriei din București.

Casa Oromolu a fost renovată și integrată în Ansamblul de birouri Aviatorilor 8. Foto: Radu Malașincu.

Funcțiuni noi pentru case vechi

Am analizat în Raportul de Piață publicat de noi în aprilie 2019 toate funcțiunile în care pot fi convertite clădirile istorice. Există interes pentru folosința în scop rezidențial din partea clienților individuali privați care își doresc o locuință deosebită, locuință care să le satisfacă nu doar nevoile locative, dar și pasiunea pentru frumos, pentru artă și arhitectură, și, de ce nu, în unele cazuri, să contribuie la exprimarea unui prestigiu social. Acest tip de clienți caută în primul rând proprietăți urbane, segmentul celor care își doresc o a doua reședință, eventual de weekend, extra-urbană, fiind deocamdată restrâns.

Casa A. Papadopolu din zona Dorobanți-Capitale, un imobil în stil Art Deco construit în 1930, după planurile arhitectului Gheorghe Simotta

Pe de altă parte, proprietățile de dimensiuni medii și mari sunt preferate de companii care doresc să dezvolte și să implementeze diverse funcțiuni de business în cadrul acestora: fie că vorbim de spații de birouri, de retail, hoteluri, spații de evenimente, sau proiecte rezidențiale de dimensiuni mai mari. În ceea ce privește birourile, solicitările sunt generate în primul rând de dezvoltatori străini. Pentru conceptele hoteliere, operatorii lucrează atât cu dezvoltatori străini, cât și cu dezvoltatori locali, iar acest segment de clienți este cel mai dinamic la acest moment.

Proiectul rezidențial H Victoriei 139

În ceea ce privește convertirea unor imobile istorice în clădiri rezidențiale, până acum avem ca exemplu Hagag, dezvoltatorul din Israel care a preluat imobilul din Calea Victoriei 139 și îl va transforma într-un proiect cu peste 30 de apartamente de lux. Pe piețele din regiune, precum Polonia sau Cehia, aceste exemple sunt mult mai numeroase, existând un segment consistent de dezvoltatori specializați în convertirea clădirilor istorice în spații de locuit.

Simbol al Bucureștiului de odinioară, hotelul Lido a fost renovat și redeschis la începutul anului 2019.

În cadrul Artmark Historical Estate, cele mai multe solicitări de până acum sunt cele în scop rezidențial și cele pentru implementări hoteliere. Totuși, avem solicitări pe aproape fiecare funcțiune: birouri, centru de evenimente, instituții de sănătate sau chiar muzee private. Artmark Historical Estate îi asistă pe clienții săi în găsirea celei mai bune întrebuințări/funcțiuni, precum și a celor mai buni experți (restaurare, arhitectură, design, finanțare).

Distribuie:

Articole similare

Proprietăți tradiționale, reconversii contemporane

Nov 22, 2023
Vezi postare

Case frumoase și arhitecții lor celebri

Oct 31, 2023
Vezi postare

Călătorie Transilvană

Oct 23, 2023
Vezi postare

Abonează-te la newsletterul nostru

Povești neștiute despre palate, conace, case istorice și luxul contemporan