https://www.sothebysrealty.ro/wp/wp-content/uploads/2019/07/Palat-Stirbey-Darmanesti-Bacau-Romania-1.jpg

TUR VIDEO - Palatul Știrbey

Situat pe un platou la altitudinea de 600 m și integrat în ambianța pitorească a zonei, Palatul Știrbey din Dărmănești a fost proiectat de arhitectul Nicolae Ghika-Budești și construit cu meșteri italieni în 1913-1914.

Domeniul de la Dărmănești a intrat în posesia familiei Știrbey în urma căsătoriei prințului Alexandru Știrbey cu o descendentă a familiei Ghica.

Arhitectul Nicolae Ghika-Budești a fost un promotor al vechii arhitecturi româneşti, cu un stil propriu, sinteză a arhitecturii muntenești și moldovenești. Specifice construcțiilor sale sunt folosirea cărămizii aparente, a discurilor ceramice smălțuite, inserarea de ancadramente neogotice la uși și ferestre, turnul-foișor de inspirație mănăstirească, arcul-potcoavă, decorația cu „dinți de fierăstrău” și motivele geometrice.

Palatul din Dărmănești, cu o suprafață de 4500 mp, este dispus pe patru niveluri – subsol, parter și două etaje, cu o terasă semicirculară.

În 2005, palatul a fost recuperat de nepoții Elisabetei Știrbey, fiind vândut în 2014. Noul proprietar i-a redat palatului strălucirea de odinioară, renovându-l integral. Procesul de reabilitare și restaurare a durat trei ani și a urmărit restaurarea și conservarea cât mai multor elemente originare.

Puteți citi întreaga poveste a Palatului Știrbey pe site-ul nostru.

Distribuie:

Articole similare

Proprietăți tradiționale, reconversii contemporane

Nov 22, 2023
Vezi postare

Case frumoase și arhitecții lor celebri

Oct 31, 2023
Vezi postare

Călătorie Transilvană

Oct 23, 2023
Vezi postare

Abonează-te la newsletterul nostru

Povești neștiute despre palate, conace, case istorice și luxul contemporan