O căsuță din lemn și lut, cu pereții albastrului de Voroneț și acoperiș din șindrilă, pe o pajiște verde unde smocuri de iarbă râd în soare mărginite de o livadă de cireși și un gard de nuiele de alun împletite; un copac cu coroana deasă de care să agăți poate un scrânciob. O imagine idilică, defini...
O căsuță din lemn și lut, cu pereții albastrului de Voroneț și acoperiș din șindrilă, pe o pajiște verde unde smocuri de iarbă râd în soare mărginite de o livadă de cireși și un gard de nuiele de alun împletite; un copac cu coroana deasă de care să agăți poate un scrânciob. O imagine idilică, definiția de manual a căsuței țărănești cochete și confortabile însă construite pe bazele ergonomiei și esteticii contemporane.
Pereții ei albaștri atrag privirea și o țin captivă, o ghidează spre detalii și o concentrează pe minuțiozitatea cu care acestea au fost realizate, cum ar fi brâul de lemn sculptat ce dă roată casei împrejmuind pridvorul și se agață de șindrilă prin stâlpi subțiri. Sub el, lemnele pentru iarnă se ascund de ploaie nu și de priviri. De afară acoperișul are ochiuri de geam ascunse sub pleoape grele. Dedesubt se află mansarda, un spațiu amenajat cu zgârcenia ochiului de designer care obține confort și atmosferă din lumini și umbre, volume și texturi. Puținele piese de mobilier sunt atent alese și completează acest tip de locuire în care obiectele au greutate simbolică, nu materială.
Interioarele sunt expresia eclectismului unui suflet călător care păstrează doar ce e mai bun din spații și epoci - fotoliul comod al unui aristocrat, o masă minimalistă, dulapul ce-și protejează cărțile-comori în spatele unor uși din sticlă, străchini smălțuite pe pereți și busuioc înflorit în vază. Materialele sunt naturale - lemn, piatră, lut, piele, metal - și păstrează legătură cu zona și specificul rural, dar confortul modern, deși discret, este atotprezent și la cele mai înalte standarde (bucătăria permite performanțe culinare iar băile sunt confortabile și cochete). În felul acesta casa țărănească stă cu fruntea sus, gata să câștige orice competiție cu alte case în care rusticul rămâne ancorat în tradiție, respingând contemporanul și cerințele locuirii impuse de acesta.
Căsuța aceasta țărănească, mândră și frumoasă ca o maramureșancă, este tânără fiind dată în folosință în 2017 într-un sat ce trăiește instinctiv după principiile Slow Food - un stil de viață liniștit, în armonie cu natură și tradițiile. Ea este gândită pentru patru locuitori, având două dormitoare, două băi, o bucătărie și un living room pe o suprafață confortabilă de 140 mp. În zilele cu soare șura devenită camera de zi este locul preferat pentru masă, lectură sau povești, iar copacii din livadă - meri, pruni, cireși - sunt gata să își ofere umbra și poamele celor însetați de liniște și bine. În plus, intrarea pe proprietate se face, ca peste tot în vechiul Maramureș, pe o poartă sculptată, o operă de artă extraordinară creată de către renumitul meșter Stan Ioan Pătraș din Săpânța.
Terenul de peste 10000 mp, parte din zona protejată Natură 2000, asigură intimitate și spațiu pentru viitoare eventuale dezvoltări în armonie cu peisajul. Aici, de pildă, cositul se face manual pentru a conserva flora bogată cu gladiole sălbatice, plante carnivore și bumbăcărițe care atrag fluturi și insecte de o diversitate rară; fauna din zona impresionează și ea - urşi bruni, lupi, râşi, pisici sălbatice, vidre, căprioare, cerbi, vulturi, şi păsări rare precum pupăza şi grangurul. Viaţa în Botiza este normată de activitățile câmpului; calendarul agrar-pastoral se contopește cu cel religios și, dacă de luni până sâmbătă sătenii se închină pământului, duminică își pun cămăși albe și fuste înfoiate și iau toți calea bisericii; Botiza, în mjlocul Carpaților și la 91 km de aeroportul din Baia Mare, este poate ultimul bastion al Maramureșului autentic.
Ieșind pe poarta maramureșeană opțiunile de petrecere a timpului sunt multe și atractive:
• drumeţii pe trasee marcate - pe jos, călare pe cai huţuli sau cu mountainbike
• activităţi de vânătoare
• bisericile de lemn Budești, Desești, Bârsana, Poienile Izei, Ieud, Șurdești, Rogoz și Plopiș
• Memorialul Victimelor Comunismului de la Sighet
• Cascada cailor
• Cimitirul vesel de la Săpânța
• Pârtii schi: Borșa, Prislop, Roata Cavnic, Runc-Stiol
• Casa Memorială Elie Wiesel
mai puțin