https://www.sothebysrealty.ro/wp/wp-content/uploads/2023/10/B2.jpg

Călătorie Transilvană

Oct 23, 2023

Să pornim într-o călătorie prin Transilvania până în Banat. Ne vom opri la câteva dintre proprietățile din portofoliul Romania Sotheby’s International Realty: case săsești fiecare cu nota proprie, case influențate de stilul rustic german și, de ce nu, un castel neoclasic.  

Case săsești

În zona de sud a Transilvaniei, clădirile ce poartă influențele arhitectonice săsești fac parte din specificul local, indiferent dacă le găsim în zona urbană sau în sate care au conservat întreaga vatră săsească.

Le recunoaștem ușor după poarta masivă, limitată de stâlpi. Monumentalitatea porților se datorează proporțiilor și esteticii care completează estetica clădirii. Un alt element distinctiv este alinierea stradală a fațadei principale. De cele mai multe ori, clădirea este dispusă în forma literei I, cu latura scurtă a fațadei la aliniamentul stradal, și uneori în forma literei L.

Armonia și echilibrul clădirilor în stilul architectonic săsesc sunt date de proporțiile dintre înălțimea peretelui și a acoperișului în două ape, acoperit cu țiglă de tip solzi. 

Ferestrele sunt împărțite în canaturi în formă de cruce sau în șase canaturi, precum ferestrele flamande, și au elemente de conturare.

Tencuiala colorată, motivele ornamentale, elementele de iluminare din planul acoperișului reprezintă notele proprii fiecărei construcții, iar în portofoliul Romania Sotheby’s International Realty există case săsești care au fiecare aerul și sufletul proprii.

Casa săsească autentică în Țara Bârsei

Construită între 1905 și 1907, pe un teren generos de peste 1.800 mp, proprietatea este situată în centrul orașului Codlea și din curtea casei poate fi admirat masivul Postăvaru. 

Vorbim despre o reședință impresionantă încă de la intrarea prin poarta masivă din lemn. Construcția respectă stilul architectonic săsesc orășenesc, folosind pentru decorarea fațadei elemente din tencuială, simple, în culori neutre. 

Clădirea este restaurată fără intervenții de modernizare care să afecteze proporțiile și echilibrul inițiale. Detaliile arhitecturale originale au fost tratate cu atenție: unele au fost recondiționate, iar pentru înlocuire s-au utilizat replici de calitate ale elementelor originale. 

Curtea este pietruită și mărginită de plante ornamentale. Despărțită de curte prin ziduri masive care potențează aspectul de fortificație al proprietăților tipic săsești, se află grădina terasată cu pomi fructiferi.

Interiorul este complet refăcut, cu instalații noi și încălzire centralizată separată pentru fiecare nivel.

Mansarda este un spațiu deschis generos; grinzile de stejar recondiționate au fost integrate perfect într-o abordare modernă și versatilă. 

Proprietatea mai beneficiază de o clădire separată, cu o suprafață de peste 200mp, dispuși pe două niveluri. Construită în 1973, locuința este complet modernizată și utilată.

Ansamblu de case tradiționale lângă Viscri

Neîndoielnic, varianta rurală a stilului arhitectonic săsesc a devenit mai cunoscută după promovarea satului Viscri. Ansamblul de case din portofoliul Romania Sotheby’s International Realty se află în satul Grânari, situat la 20 de km de Viscri, un sat care nu este cu nimic mai prejos de vecinul său celebru, ci doar mai puțin popularizat.

Menționat pentru prima oară în anul 1289, Grânari nu este un sat mare – o așezare de case înșirate de-a lungul drumului, cele mai multe având în fundul curții terenuri verzi și mănoase – cu pavaj din piatră de gresie de diferite dimensiuni pe ulițe și cu două monumente: Biserica Reformată și Biserica de lemn, una dintre puținele biserici de lemn păstrate în țara Oltului. 

Pentru a intra se urmează traseul tipic prin poarta boltită care unește estetic două dintre cele patru case ale ansamblului, reluând brâul în culorile grâului copt și legându-l de motivul vegetal pictat pe fațadă. 

Curtea este amplă, plină de iarbă, arbuști și cărări pietruite.

Ansamblul are patru case tradiționale, ridicate în diverse perioade, cea mai veche datând din 1862. 

Arhitectura exterioară este material de studiu pentru variantele de stil arhitectonic săsesc, de la tencuiala simplă la motivele ornamentale și culoare.

Și în interior, casele te întâmpină cu același aer tradițional: bârnele de lemn pe tavan, ușile colorate, sobele originale, lavițele pictate. 

 

Casele au autonomie, dar pot fi foarte bine folosite ca pensiune care să găzduiască turiști sau evenimente, căci sunt deservite și de o construcție unde este amenajată zona de spa, șezlong, saună, terasă.  

Școală săsească aproape de Sibiu

Părăsim județul Brașov și ne îndreptăm către Sibiu, mai precis în localitatea Bruiu, pentru a cunoaște una din proprietățile de excepție din portofoliul Romania Sotheby’s International Realty care aparține stilului architectonic săsesc semnată de Fritz Balthes.

Fritz Balthes s-a născut la Sighișoara și a studiat arhitectura la universități din Germania, unde a și activat până la deschiderea propriului atelier de arhitectură în Sighișoara unde și-a desfășurat activitatea între 1909 și 1914. În această perioadă relativ scurtă, a realizat o operă impresionantă cantitativ, dar și calitativ, folosind un limbaj architectural de factură Secession cu puternice note personale.

Opera arhitecturală include hotelul Steaua din Sighișoara, o clădire bancară în Mediaș, liceul St. L. Roth și mai multe clădiri școlare amplasate în mediul rural, printre care și Școala săsească din Bruiu.

Pentru construcțiile școlare, Balthes renunță la varianta monobloc austeră în favoarea volumetriei fragmentate și expresive.

Școala din Bruiu este un astfel de exemplu, fiind structurată pe trei volume – corpul principal P+1E, volumul S+P și volumul de legătură P+1E – pentru a reflecta alcătuirea funcțională interioară a clădirii, dar și pentru a asigura încadrarea construcției în sit, adică în apropierea bisericii evanghelice fortificate.

Pe fiecare nivel al corpului principal – volumul cel mai înalt cu structura P+1E – se află o sală de clasă, fiecare deservită de un culoar lat și iluminată prin cele patru ferestre înalte. 

Volumul S+P este orientat spre stradă cu latura lungă a fost destinat cancelariei și locuinței profesorului. Subsolul include mai multe încăperi boltite semicilindric. 

Volumul de legătură constă din pridvorul deschis al accesului principal și o zonă posterioară cu două nivele.

Clădirea are încăperi înalte și luminoase despărțite de holuri cu ziduri albe strânse în brâuri pastelate, cu coloane și balustrade robuste. Toate zonele păstrează pavajul original din plăci prefabricate mozaicate cu o cromatică sobră și discretă (gri, roș̦u, negru, bej). Plăcile sunt dispuse în tablă de șah sau alcătuiesc chenare perimetrale, fiecare cameră având propriul său model personalizat. 

Alte elemente originale sunt feroneria ferestrelor, structurile complexe de grinzi de susținere a învelitorii și treptele de stejar masiv din întreaga clădire. 

Revenind la construcțiile școlare semnate de Fritz Balthes, trebuie spus că multe sunt în proces de renovare și vor fi incluse în circuitul turistic cultural, iar școala săsească din Bruiu este ea însăși o oportunitate.

Case de poveste sau vacanță?

Pentru următoarele două opriri, rămânem în Transilvania și povestim despre două proprietăți din portofoliul Romania Sotheby’s International Realty care au în comun arhitectura deosebită și poziția specială, chiar în mijlocul naturii.

Conacul Negoiță, Hanul Hatod

Conacul Negoiță – Hanul Hatod este o bijuterie rustică, o construcție născută parcă din pădurea care o împrejmuiește.

Arhitectura corpului principal amintește de stilul rustic german prin prezența grinzilor dispuse oblic. Elementele naturale principale sunt lemnul și piatra, o coincidență a contrariilor care compune un spațiu ”de poveste”.

Interiorul conacului este primitor și cald, lemnul fiind și aici elementul esențial. Parterul este spațiul perfect pentru socializare fie în living, fie în camera special amenajată pentru filme și jocuri.

Conacul are patru camere duble și două triple – spații luminoase, liniștite, cu băi moderne și mobilier din lemn masiv.

Exteriorul conacului oferă toate facilitățile pentru a petrece timp de calitate. Pentru relaxare există sauna pe lemne, jacuzzi, ciubărul cu sare de Praid.

Iar pentru timp de calitate cu prietenii există grătar, terasă și un beci cu pereți de piatră perfect pentru cramă.

Localitatea Ozunca Băi din județul Covasna, unde este situate Conacul Negoiță, are o poziționare excelentă pentru a petrece vacanțe mai lungi, având acces ușor la castele neobaroce și biserici fortificate, parcuri de aventură, observatoare de animale sălbatice (struți și urși), trasee cu bicicleta, echitație și pescuit și bineînțeles, apele minerale, mofetele și băile tradiționale.

Atmosferă de liniște transilvană lângă Castelul lui Dracula

Poposim la doar 12 km de Castelul Bran, cunoscut și sub numele de Castelul Dracula, la o vilă din satul Peștera, așezată discret într-o oază de verdeață. O construcție armonioasă, în care se simte stilul simplu de inspirație rustic germană, însuflețit de balconele din lemn.

Confort este cuvântul potrivit pentru a descrie această vilă, care ne întâmpină cu un living generos. Mobilierul rotunjit și cromatica veselă îndeamnă la socializare și relaxare. 

Avem aici și alte elemente indispensabile ”stării de bine”: șemineu, bar, rafturi cu cărți.

Și pentru că vorbim de starea de bine, vila pune la dispoziție saună și spațiu de recreere cu masă de biliard și tenis de masă.

Camerele păstrează linia mobilierului din lemn lucios, în nuanțe închise, care dau interiorului o notă de eleganță și ”strict necesar” la standard înalte.

Ne putem gândi că ”strict necesară” este și priveliștea, minunată de la balconul camerei.

Confortul vine și din și frumusețea naturală și liniștea care înconjoară proprietatea. Satul Peștera se află în Rezervația Naturală Munții Piatra Craiului, într-o zonă pitorească, cu ulițe ce te duc pe cărări nebănuite. Fiecare anotimp are farmecul său aici și timpul trece cu ușurință chiar la câțiva pași de vilă sau în excursii, drumeții, plimbări cu bicicleta.

Castelul Konopi

Ne încheiem călătoria în Banat, mai precis în satul Odovoș din județul Arad, la Castelul Konopi, monument istoric din portofoliul Sotheby’s International Romania care are nevoie doar de un strop de imaginație pentru a pune acest castel pe harta culturală. 

Domeniul pe care este construit are o istorie veche, care începe în jurul anului 1440. Construcția inițială datează din anii 1650-1700, dar a fost refăcută la începutul secolului XIX, după devastarea proprietății în timpul răscoalei lui Horia, Cloșca și Crișan din 1784. La începutul secolului XX, castelul aparținea Baronului Kálmán Konopi, cel care a creat grâul de Conop, dar a fost naționalizat în 1948. Conacul s-a reîntors în proprietatea familiei în anul 2007.

Eleganța conacului este vizibilă deși construcția necesită renovarea generală.

Intrarea are o notă impunătoare, străjuită de perechile de coloanele și semi-coloanele sub capitelurile corintice de factură neoclasică. 

 

Retragerile simetrice și ferestrele strategic plasate conferă clădirii un caracter solemn și impresionant, demonstrând o atenție deosebită acordată proporțiilor și echilibrului estetic. Simplitatea cartușelor goale și a frontoanelor completează cu rafinament paleta de culori bej-verde a fațadei, aducând un element de subtilitate și eleganță în designul acesteia.

Castelul are o amprentă la sol de 1.300mp, iar domeniul se întinde pe o generoasă suprafață de 11.30ha, unde mai există câteva anexe.

O proprietate care seduce și care are nevoie de viziune și curaj pentru a fi readusă la viața pe care o merită. 

Autor: Cella Constantinescu

Distribuie:

Articole similare

Proprietăți tradiționale, reconversii contemporane

Nov 22, 2023
Vezi postare

Case frumoase și arhitecții lor celebri

Oct 31, 2023
Vezi postare

Proprietățile istorice sunt case cu un cuvânt de spus

Sep 30, 2023
Vezi postare

Abonează-te la newsletterul nostru

Povești neștiute despre palate, conace, case istorice și luxul contemporan