https://www.sothebysrealty.ro/wp/wp-content/uploads/2023/01/Zichy-Ferenc-Main.jpeg

Conace din vestul țării cu povești mai puțin știute

Jan 30, 2023

Conacul fostului ministru al Comerțului din Imperiul Austro-Ungar, Jud. Bihor

Conacul de vânătoare din Abrămuț, jud. Bihor, i-a aparținut lui Zichy Ferenc, fost ministru al Comerțului din Imperiul Austro-Ungar și se află la vânzare în portofoliu Romania Sotheby's International Realty la prețul de 495.000 de euro.

Proprietatea, construită în 1899 la inițiativa contelui Zichy Ferenc, a fost dăruită fiului său Tivadar.

Conacul are o suprafață construită de 358 mp, beneficiind de 6 camere, 3 băi și o pivniță, situată la subsol.

Cerdacul generos este elementul care înnobilează clădirea, construcția sa din lemn fiind concomitent rustică și elegantă. La interior, mobilierul din lemn masiv reflectă atmosfera sfârșitului de secol XIX, iar elementele artistice, precum pianina, vin în completare cu un plus de eleganță. Proprietatea se bucură însă de tot confortul necesar, beneficiind printre altele de încălzire centrală și panouri solare pentru apă caldă.

Domeniul dispune și de 7,8 hectare de teren (dintre care 1,28 ha intravilan și 4.8 ha arabil). Pe teren sunt plantate 30 de soiuri de trandafiri, o livadă de pomi fructiferi, dar și culturi de căpșuni, coacăze, mure și zmeură.

“Există numeroase motive pentru care această proprietate poate reprezenta o oportunitate de achiziție. Pe lângă amprenta istorică de care beneficiază, imobilul, care poate avea scop rezidențial sau turistic, poate fi întrebuințat și pentru potențialul său agricol sau de vânătoare”, a declarat Constantin Prisecaru, Managing Partner, Romania Sotheby’s International Realty.

Constantin Prisecaru - Managing Partner, Romania Sotheby’s International Realty.

Astăzi proprietatea este cunoscută și drept Conacul Hajas, după numele proprietarilor actuali, însă în titlul de proprietate este denumit Castel. A fost cumpărat în 2010 și restaurat conform planului original, păstrându-se elementele arhitecturale originale.

Conacul care a adăpostit Coroana Ungariei, Jud. Bihor

Deși azi prea puțin pare a susține această afirmație, se pare că în acest conac a stat ascunsă, îngropată în hambar, coroana Ungariei, simbol al statalității maghiare.

Ea a ajuns acolo în 1848-1849 în drumul sau spre Debrețin, unde urma să se mute și guvernul, la ordinul lui Lajos Kossuth, președintele Comisiei de Apărare Națională și guvernator al Ungariei.

Îmbrăcați în negustori de vite, Sámuel Bónis și tovarășul său Josipovics, ocrotitorii coroanei și a sistemului juridic al Ungariei, și-au continuat drumul într-o căruță, poposind apoi la castelul lui Félix Baranyi din Tóti.

Povestea, atestată documentar de un document vechi din arborele genealogic al familiei Barnabás Árpád Baranyi, spune că Félix a probat coroana pe ascuns, fapt care ar explica dispariția sa ulterioară când a fost luat de dușmanii habsburgi.

După alte aventuri coroana a ajuns cu bine la Buda, unde a stat până la finalul celui de al Doilea Război Mondial, după care a călătorit în Austria, Germania și Statele Unite ale Amerii revenind în Ungaria abia în 1978.

Astăzi clădirea necesită renovare integrală, parțial fără acoperiș.

Volumetria este zveltă, cu un singur etaj lung luminat de ferestre duble dreptunghiulare și arcuite. Parterul este înălțat pe un subsol parțial unde a fost amenajată o pivniță generoasă.

Tavanul este boltit, rotunjimea sa adâncind lungimea holului și îmblânzind, încălzind încăperile (acestea au suprafețe între 10 și 44 mp).

Planurile de reconstrucție și reabilitare păstrează îndeaproape linia originală a clădirii construite și propun îmbunătățiri care nu derapează, cum ar fi pergola-garaj.

Conacul baronului Urbán de Monyoró, Jud. Arad

Conacul a fost construit la mijlocul secolului al XIX-lea de către baronii Urbán de Monyoró, membri importanți ai aristrocrației maghiare.

Vatra nobililor Urbán era localitatea Monyoród (astăzi Mânerău, Arad), iar primul membru al familiei menționat în documente oficiale a fost Joseph Urbán, în 1828.

Conacul neoclasic ridicat în Șimand, la doar câțiva zeci de kilometri distanță de Monyoród, era ridicat în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, fiind cel mai probabil opera ctitoricească a lui Gyula Urbán, tatăl celui mai important membru al familiei, și anume Peter Urbán (1870-1935).

Șimandul reprezintă pentru istoria Transilvaniei un punct important arheologic și istoric. De la urmele așezărilor din eneolitic, până la prima atestare (anul 953), Șimandul se va afla în cercul de influență a diverse puteri zonale sau locale, devenind în Evul Mediu târziu un pol economic, prin organizarea de târguri, cunoscând și o puternică comunitatea evreiască (în 1828 erau 400 de persoane de rit ebraic).

Înalți dregători, politicieni și prefecți în județul Arad, membrii familiei Urbán aveau să dețină domeniul din Șimand aproximativ 100 de ani.

În 1994, conacul a fost complet renovat, fiind păstrate toate elementele originale ale arhitecturii.

Construcția oferă tot confortul modern, fiind racordată la rețeaua de apa, are canalizare proprie și trei centrale pe gaz pentru încălzirea clădirii.

Conacul are ca și anexă un corp B, dotat cu toate utilitățile, iar pe terenul generos a fost construită o clădire nouă, în prezent în curs de finalizare, cu funcție rezidențială.

În fața conacului a fost construită o piscina de 50 mp. Piscina poate fi amenajată în scopul valorificării resursei de apă termală aflată la o adâncime de 700 metri.

Author: Liviu Mihai

Distribuie:

Articole similare

Proprietăți tradiționale, reconversii contemporane

Nov 22, 2023
Vezi postare

Case frumoase și arhitecții lor celebri

Oct 31, 2023
Vezi postare

Călătorie Transilvană

Oct 23, 2023
Vezi postare

Abonează-te la newsletterul nostru

Povești neștiute despre palate, conace, case istorice și luxul contemporan