https://www.sothebysrealty.ro/wp/wp-content/uploads/2019/12/history-is-our-story-artmark.jpg

Documentarul History is Our Story

Dec 18, 2019

La sfârșitul lunii noiembrie în cadrul conferinței Castel în Transilvania a fost lansat filmul documentar History is Our Story; un documentar web interactiv despre trei castele din Transilvania, Castelul Bethlen din Bahnea, Castelul Apaffy din Dumbrăveni și Castelul Rhedey din Sângeorgiu de Pădure.

Prin intermediul tururilor virtuale puse la dispoziție în cadrul documentarului, puteți păși în interiorul castelelor pentru a explora detaliile arhitecturale, inscripții pline de povești, dar și informații referitoare la construcție și utilități din diferitele perioade.

Proiectul History is Our Story se încadrează în programul strategic Castel în Transilvania, lansat în luna martie a anului 2015 de către Grupul PONT. Scopul programului este de a crea o strategie și o rețea, care să valorifice pe termen lung potențialul economic și social al castelelor și conacelor din Transilvania.

Pe lângă cele trei castele ale căror poveștile le puteți citi pe website, prezintă și mărturii ale proprietarilor de la Castelul Mikes din Zăbala, Castelul Kemény din Brâncovenești, Castelul Urmánczy din Toplița, Castelul Daniel din Tălișoara, Castelul Teleki din Gornești și Castelul Bánffy din Ciuguzel.  Aceștia vorbesc despre provocările pe care le-au întâmpinat în administrarea castelelor și despre necesitatea de a le găsi o funcție adaptată la nevoile comunității în care acestea se află, dar și la specificul proprietății.

Gregor Roy Chowdhury, proprietar al Castelului Mikes, Zăbala


”Cu mulți bani se poate salva un monument, dar apoi acesta va fi pustiu, mort. Cunoaștem și astfel de exemple. Există pe undeva o cetate, care este renovată, dar nimeni nu se duce acolo. Nu generează locuri de muncă, nu face nimic. Am salvat monumentul, și ce? Operația a fost reușită, dar a murit pacientul. Ce se întâmplă atunci când se uzează vopseaua și acoperișul? Trebuie să pui și suflet. Iar sufletul este dat doar de o gazdă bună, administratorul bun doar zugrăvește clădirea.”


Documentarul tratează probleme precum:
- Retrocedarea, un proces încă neterminat
- Atitudinea statului fașă de castele aflate în proprietate privată
- Naționalizarea: perioada în care castele au devenit simbolurile dușmanului
- Noaptea întunecată din martie 1949
- Responsabilitatea culturală și socială
- Rolul comunitar al castelelor odinioară și astăzi
- Doamne nobile transilvănene, mecenele vremurilor lor
- Clasificarea castelelor după stare

Puteți viziona documentarul online aici, doar de pe desktop.

Distribuie:

Articole similare

Proprietăți tradiționale, reconversii contemporane

Nov 22, 2023
Vezi postare

Case frumoase și arhitecții lor celebri

Oct 31, 2023
Vezi postare

Călătorie Transilvană

Oct 23, 2023
Vezi postare

Abonează-te la newsletterul nostru

Povești neștiute despre palate, conace, case istorice și luxul contemporan